Sinds de oprichting van de Sint Plechelmusharmonie De Lutte in 1902 was het gebruikelijk dat een aantal leden een aantal wijsjes ten gehore bracht op bruiloften en partijen. Medio jaren ‘50 werd hier meer aandacht aan besteed door wat muziekboekjes aan te schaffen. Vanaf deze periode kwamen een aantal leden ook af en toe bij elkaar om te repeteren. In een nog steeds kleine formatie werd er geregeld opgetreden onder de naam Boerenkapel.
Door de optredens onstonden ook contacten met het zuiden van het land waar regelmatig concoursen werden gehouden. Zo kwam het bericht uit Den Dungen (NB) dat daar in 1975 een kapellenconcours om het landskampioenschap werd gehouden. Als Boerenkapel, die destijds de Bosduvelkes heette, was er al een keer deelgenomen aan een concours in Oldenzaal in 1972 waar een eerste prijs in de wacht werd gesleept. Besloten werd om aan het landskampioenschap deel te nemen, echter moest daarvoor wel een naam worden bedacht. Eind 1974 was de geboorte van De Lutter Muzikanten een feit.
Voor deelname aan het concours was er ook versterking nodig. Als dirigent werd Herman Nijhuis gevraagd en een aantal leden van het harmonieorkest waren “alleen voor deze gelegenheid” wel bereid om deelname mogelijk te maken. Noemenswaardig om te melden is dat één van deze leden uiteindelijk 30 jaar lid is geweest. Op het concours werd uiteindelijk een tweede prijs in de bergklasse behaald.
Het concours in Den Dungen bleek in 1975 het begin van een periode waarin meerdere concoursen werden bezocht en de kapel steeds verder werd uitgebreid. Zo kwam er ook een zangduo bestaande uit de zussen Ria en Yvonne Schrader. In 1978 werd in de Bergklasse deelgenomen aan het concours in Muntendam waar een eerste prijs en promotie naar de topklasse werd behaald. Van dit concours is een LP uitgebracht, ‘Dubbel Blaasfestival’.
In 1979 werd dirigent Herman Nijhuis opgevolgd door Gerard Bekkedam wat het begin was van een succesvolle periode. In zowel 1980, 1981 en 1982 werd op het concours in Muntendam in de Topklasse de eerste prijs behaald en mocht de wisselbeker definitief mee naar huis worden genomen. Met de goede resultaten nam ook het aantal aanvragen voor optredens toe. Er werd besloten om geluidsapparatuur aan te schaffen. Ook vond er een wisseling plaats in het zangduo, Ria stopte ermee maar met haar jongere zus Ceciel was het zangduo weer snel aangevuld.
In het najaar van 1984 werd besloten om een LP te gaan maken. Het benodigde sponsorgeld werd binnengehaald en er werd begonnen met repeteren van het ‘studioprogramma’. In juli 1985 was het dan zover, de kapel reisde twee weekenden naar de studio in Limburg waar de opnamens plaatsvonden. Nadat de LP ‘Beschwingt und Heiter’ gepresenteerd was volgde wederom een tijd met vele optredens.
Eind jaren ’80 werd de muzikale leiding overgenomen door Ben Kijl. In 1992 werd afscheid genomen van de zangeressen Yvonne en Ceciel. Na het vertrek van Ben Kijl heeft Gerard Bekkedam nog een tijdje de leiding overgenomen.
In 1995 kwam Willem Cageling. Tegelijkertijd kwam er ook weer een zangeres bij de kapel, Astrid Nijhuis, welke momenteel nog steeds onderdeel uitmaakt van ons zangduo. Eind 1998 werd besloten om een CD te gaan maken, deze is in 1999 opgenomen bij de studio in Azewijn. In april 2000 is de CD ‘So viel Schwung’ gepresenteerd tijdens een concert dat werd opgeluisterd door Galanecka uit Tsjechië.
Vanwege het Poas Bloas festival had Jan Peters veel Tsjechische contacten aan zijn toch al grote blaasmuzieknetwerk toegevoegd. Elke zomer bezocht hij het Kubes Festival in Sobeslav (Tsjechië) om te scouten voor het Poas Bloas Festival. Hieruit ontstond de wens om zelf ook eens in Sobeslav te mogen spelen. In de zomer van 2001 hebben we een onvergetelijke reis gemaakt en op het centrale plein in Sobeslav een tweetal optredens mogen geven. Ook zijn we in een klein naburig dorpje Mezna geweest, deze optredens hebben ons geleerd dat de Tjsechen (met name de Moravische) blaasmuziek echt intens beleven. Zittend op een houten bankje in de volle zon worden alle bekende nummers meegezongen.
In het najaar van 2001 werd wederom succesvol deelgenomen aan het concours in Muntendam. Na een aantal jaren niet meer te hebben deelgenomen werd in de Bergklasse een eerste prijs met promotie naar de Topklasse en lof van de jury behaald. In 2004 werd dit onderstreept met een ruime eerste prijs in de Topklasse. In 2002 vond de Lutteravond voor de 25e keer plaats. Oud-dirigenten en zangeressen werden benaderd om nogmaals op het podium te schitteren en gaven daaraan gehoor hetgeen resulteerde in een mooie avond waarbij vele herinneringen werden opgehaald.
Toen bekend werd dat in 2008 de ‘Europese Kampioenschappen in de Böhmische en Moravische stijl’ in het nabije Losser plaats zouden gaan vinden was de keuze snel gemaakt om hier aan deel te nemen. De repetitietijden werden verlengd en de flügelhornsectie plande zelfs een repetitieweekend om een zo goed mogelijk resultaat te behalen. Alle inspanningen werden dan ook beloond met een mooie eerste prijs in de Oberstufe (Topklasse).
Gedurende ons bestaan hebben er vele wisselingen in onze kapel plaatsgevonden. Muzikanten zochten andere uitdagingen, stopten vanwege hun hoge leeftijd of stoelen bleven ineens leeg vanwege een te vroeg overlijden. Toch is het plezier bij de overige leden altijd gebleven en worden er ook nog steeds nieuwe leden aangetrokken die de Egerländer, Böhmische en Moderne Volksmuziek een warm hart toe dragen. De Lutter Muzikanten hebben gedurende hun hele bestaan laten zien dat ze tot de top van de Nederlandse blaasmuziek behoren en we willen u dit tijdens optredens dan ook graag laten horen!